Porečki harmonikaši osvojili prestižne nagrade u Italiji

23. i 24. rujna 2023. održao se "Concorso internazionale di fisarmonica Vallecamonica"

Festival harmonike u Cevu, Brescia (Italija) ima dugogodišnju tradiciju strasti prema glazbi i umjetnosti sviranja harmonike. Međunarodna pozornica za umjetnike nedvojbene kvalitete proširila se i na samo natjecanje, što se očitalo u kvalitetnoj organizaciji natjecanja i koncerata te u izboru članova stručnog ocjenjivačkog suda.

Natjecatelje su ocjenjivali izvrsni i međunarodno priznati solisti i pedagozi na harmonici Saria Convertino, Vince Abbracciante, Daniele Zullo, Eugenia Cherchazova, Eugenia Marini te Michele Fedrigotti (skladatelj, dirigent, klavirist i čembalist).

Na netom organiziranom prvom “Concorso internazionale di fisarmonica Vallecamonica” koji se održao u talijanskom Cevu/Brescia  23. i 24. rujna ove godine, harmonikaši Umjetničke škole Poreč predstavili su se u komornim i solističkim kategorijama. Kao jedini predstavnici Republike Hrvatske uspješnim nastupom na natjecanju osvojili su sljedeće nagrade:

  • Veliki pehar natjecanja, prvo mjesto i druga nagrada (92/100 bodova) u kategoriji „Chamber ensambles“ bez dobnog ograničenja, pripala je kvartetu harmonika Umjetničke škole Poreč u sastavu: Martina Bošnjak (6. razred harmonike u klasi učiteljice mentorice Anamarije Lovrečić), Impreza Legović (6. razred harmonike u klasi učiteljice savjetnice Vilijane Šugar), učiteljica mentorica Anamarija Lovrečić i ravnateljica Sanjica Sara Radetić.
  • U kategoriji „D“ solisti bez dobnog ograničenja, u konkurenciji harmonikaša iz Kine, Italije i Ukrajine nastupila je učiteljica Anamarija Lovrečić, osvojivši drugo mjesto i drugu nagradu (94/100 bodova) i pehar natjecanja.
  • Kvartet harmonika Umjetničke škole Poreč  i učiteljica Anamarija Lovrečić kao laureati natjecanja nastupale su na završnim koncertima prve i druge večeri natjecanja zajedno sa članovima ocjenjivačkog suda i pobjednicima natjecanja iz Kine, Italije i Ukrajine. Reprezentativnim i izuzetno muzikalnim nastupima predstavile su Umjetničku školu Poreč, grad Poreč-Parenzo, Istru i Hrvatsku široj publici koja voli harmoniku i glazbu te ima dugu tradiciju poštovanja prema harmonici.

Učenice Martina Bošnjak i Impreza Legović koje su ove godine već s Harmonikaškim orkestrom osvojile Oskara znanja i ovaj put su pokazale svoj talent, ali i predanost i posvećenost u radu te ljubav prema harmonici.

Uz veliku podršku roditelja i učitelja i ravnatelja osnovnih škola sve je moguće i ovim putem zahvaljujemo se svima na podršci i pomoći te vjeri u nas, uz posebne čestitke dragim roditeljima.

Veselimo se svakom napretku naših učenika, a ovo iskustvo zajedničkog sviranja i uspjeha je predivno i motivirajuće iskustvo za sve nas!

Učenicama Martini i Imprezi i učiteljici Anamariji Lovrečić od srca čestitam na podvigu i nevjerojatnom uspjehu i želim još puno, puno napretka, radosti u radu i stvaranju vrhunske glazbe!

                                                                                             Ravnateljica: Sanjica Sara Radetić, mag.mus.

Podijeli ovu objavu: