Zanimljivosti

Dijete i ples / daCi Hrvatska

Plesni odjel Umjetničke škole Poreč već je duži niz godina član udruge Ples i dijete – Dance and the Child International – daCi Hrvatska.

Dance and the Child International (daCi) je neprofitna međunarodna organizacija osnovana s ciljem promicanja rasta i razvoja plesa za djecu i mlade u svim zemljama svijeta. Osnovana je 1978. godine u Edmontonu u Kanadi. Njezin cilj je  promicanja prava svakog djeteta i svake mlade osobe do osamnaeste godine života na plesni odgoj, obrazovanje i stvaralački izraz pokretom i plesom bez obzira na rasnu, spolnu, vjersku, etničku, nacionalnu ili socijalnu pripadnost. Svake treće godine daCi priređuje međunarodne susrete djece i mladih, plesnih pedagoga, plesnih umjetnika i stručnjaka iz drugih profesija koji se bave tematikom ples i dijete. Nakon 1. konferencije 1978. u Edmontonu, konferencije su se održavale u različitim dijelovima svijeta: Australija, Brazil, Finska, Jamajka, Kanada, Nizozemska, Novi Zeland, SAD, Švedska, Velika Britanija, Tajvan. 2024. godine konferencija će se održati u Sloveniji.

U Hrvatskoj je ogranak ove udruge osnovan 2006. godine, a od 2011. godine udruga daCi Hrvatska počela je i s organizacijom Festivala malih plesnih formi na kojem Plesni odjel Umjetničke škole Poreč sudjeluje od 2017.godine. Prvu koreografiju na festivalu izvele su učenice završnog razreda Antea Hočevar, Demetra Grozdanić, Hana Albaneže i Maja Dal Din u koreografiji učiteljice plesa Andreje Široki i na autorsku glazbu učitelja Harisa Brkovića. Nakon Kvarteta uslijedile su koreografije Zimska priča, Paris-Moskva, Šumske vile, Cycle of life i Igra kaosa.

Alisa u zemlji čudesa

Jesti li znali da je plesnu predstavu Umjetnička škole Poreč Alisa u zemlji čudesa pogledalo preko tri tisuće djece?

Plesna predstava Alisa u zemlji čudesa u režiji i koreografiji učiteljice plesa Andreje Široki i autorskom glazbom učitelja Harisa Brkovića izvedena je nekoliko puta u porečkom kazalištu, gostovala je na međunarodnom festivalu Maslačak u Sisku, u Gradskom kazalištu Virovitica te u kazalištu Knap u Zagrebu.

Uz predstavu na inicijativu učiteljice Široki čiji rad daleko prelazi okvire osnovnoškolske produkcije i gdje se vidi rezultat velikog i dugogodišnjeg iskustva u umjetničkom radu, kreiran je projekt Učitelj i umjetnik. Unutar projekta se ostvarila suradnja s profesorom Harisom Brkovićem koji je skladao originalnu glazbu za cijelu predstavu te s vizualnom umjetnicom Majdom Džanić autoricom videa u predstavi. Dio procesa je bio i Sebastijan Vojvoda koji je autor fotografija i plakata.