Poreč predstavljen u Pragu povodom Dana državnosti

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu organiziralo je 18. svibnja svečanost povodom proslave Dana državnosti

Prag, 18.05.2023. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu organiziralo je 18. svibnja svečanost povodom proslave Dana državnosti, deset godina članstva Hrvatske u EU i Dana oružanih snaga RH, na kojoj su se okupili predstavnici čeških državnih i vjerskih institucija, diplomatski zbor, predstavnici kulturnog, gospodarskog, javnog života, među kojima i predstavnici turističkog sektora, Hrvati u Češkoj i moravski Hrvati. Na poziv veleposlanice Republike Hrvatske u Pragu, Nj.E. Ljiljane Pancirov i vojnog izaslanika, brigadira Zdravka Barbarića, suorganizator svečanosti bio je Grad Poreč-Parenzo zajedno s Turističkom zajednicom Poreča, te je održana prezentacija grada Poreča, turističke ponude grada kao i mnogobrojne istarske delicije. Poreč je predstavljen i kao pobratim gradske četvrti Praga 6 s kojim je 2012. godine potpisao Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa.

Ispred gotovo 300 sudionika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić naglasio je da je Poreč danas jedan od gradova primjera u Hrvatskim okvirima koji si stalno podiže ljestvicu. Poreč, kao jedna od top turističkih destinacija u Hrvatskoj, s ponosom je danas domaćin na ovom događaju, predstavljajući svoju bogatu povijest, gastronomiju i kulturu. Naš grad ima dugu i ponosnu tradiciju ugostiteljstva i turizma, a mi se zalažemo da svaki posjetitelj Poreča doživi nezaboravno iskustvo. Dok slavimo tridesetu obljetnicu neovisnosti Hrvatske, trebamo biti ponosni na svoja postignuća kao nacija i veseliti se još svjetlijoj budućnosti. Poreč je odigrao značajnu ulogu u ovom uspjehu jer smo područje na kojem se ostvaruje 10 posto sveukupnog hrvatskog turizma, a mi ćemo nastaviti neumorno raditi na promicanju ljepote i raznolikosti našeg kraja, te privlačenju što većeg broja posjetitelja iz cijelog svijeta, rekao je Peršurić, podsjetivši da Poreč i četvrt Prag 6 obilježavaju već više od 10 godina prijateljstva. Upravo je sklapanje ovoga prijateljstva dokaz koliko je suradnja između naše dvije zemlje jaka, a posebno koliko je važna uloga hrvatske dijaspore u stvaranju trajnih poveznica između naših sredina, zaključio je.

Veleposlanica Pancirov rekla je kako je ove godine specijalna prilika da se predstavi Hrvatsku kao najmlađu članicu EU-a, koja obilježava 10 godina članstva, ove godine i ulazak u Schengenski prostor, ali isto tako i 30 godina diplomatskih odnosa između Češke i Hrvatske. Istaknula je i kako Hrvatska i Češka podržavaju nacionalne manjine, te su vrlo ponosne na Čehe u Hrvatskoj i Hrvate u Češkoj, te se zahvalila pojedincima i tvrtkama koji posluju i jačaju veze između ove dvije zemlje. Rekla je kako je odabir na prezentaciju Poreča pao iz više razloga: približava se turistička sezona, a činjenica je da su Česi već godinama jedni od najvjernijih turista u Hrvatskoj, ali i upravo u Poreču. Uz to, Poreč je jedan predivan grad na listi UNESCO-ve kulturne baštine, zaključila je veleposlanica. 

Na svečanosti je održana i prezentacija Turističke zajednice grada Poreča, a gostima su podijeljeni promotivni materijali našeg grada te posluženi istarski specijaliteti poput vina, maslinovog ulja, tartufa, bakalara, pršuta, za koje je bio zadužen stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat.

Cijela je svečanost održana u povijesnom zdanju, velikoj dvorani Novoměstké radnice, u centru Praga, a u kulturno umjetničkom dijelu programa, nastupili su harmonikaši, višestruko nagrađivani učenici Umjetničke škole Poreč – kvintet u sastavu Lucija Janko i Leona Janko, David Pršurić, Erik Petrović i Arian Matić uz mentore, profesore Anu Šterpin Zagoranski i Paola Peruška, te ravnateljicu Sanjicu Saru Radetić. 

Galerija slika

Podijeli ovu objavu: