Osvrt na koncert Duo Đuzel

Trombonist Mate Đuzel i pijanist Marijan Đuzel održali su recital 31. svibnja u Kazališnoj dvorani POUP-a

Trombonist Mate Đuzel i pijanist Marijan Đuzel održali su recital 31. svibnja u Kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč povodom Dana Umjetničke škole Poreč.

Bogati program obuhvatio je djela za trombon i klavir Benedetta Marcella i Arthura Pryora, klavirske skladbe Ludwiga van Beethovena i Frederica Chopina te suvremeno djelo za trombon solo hrvatskog skladatelja Gordana Tudora. 

Koncert je zapažen od publike raznih uzrasta – učenika, učitelja, roditelja, prijatelja do ljubitelja umjetnosti koji u Poreču redovito posjećuju koncerte klasične glazbe.

Duo Đuzel već godinama nastupa diljem Hrvatske kao vrlo skladan i umjetnički prepoznatljiv duo.

Istaknuti hrvatski trombonist Mate Đuzel prikazuje svoj instrument, inače percipiran kao mahom orkestralni, solističkim i virtuoznim, a u njegovim rukama poprima značajke ljudskog glasa i violončela, primjerice u izvedbi Marcellove Sonate za violončelo i klavir u g-molu u obradi za trombon i klavir. U polaganim stavcima Mate izražajno iznosi melodijsku dionicu, nenametljivo varirajući u baroknom stilu, dok u brzim, tehnički zahtjevnim stavcima, uz sigurnu suradnju brata Marijana za klavirom, suvereno pokazuje svoj virtuozitet.

Marijan Đuzel jest jedan od najistaknutijih interpreta Beethovenovog klavirskog opusa što je u potpunosti opravdao izražajnom i strukturiranom interpretacijom klavirske sonate u cis-molu iz opusa 27, “Quasi una fantasia”. Iako često koncertno prisutna, ova sonata u njegovoj izvedbi bila je izrazom u službi same glazbe i velikog Ludwiga van Beethovena.

Skladba OHM FOAM Gordana Tudora za trombon solo inspirirana je meditacijom i mantrom OM. Izvedba je pružila porečkoj publici dašak suvremenog zvuka i izričaja koji je Mate uvjerljivo iznio i time dodatno istaknuo svoje iznimne sviračke dosege. 

Dva Chopinova Nokturna za klavir, u H-duru iz opusa 32 te u c-molu iz opusa 48, donijela su nešto intimniju atmosferu i istaknula tonske mogućnosti prekrasnog Steinwaya koji je pijanistu omogućio široku paletu zvukovnih boja. 

Za kraj koncerta braća Đuzel su izvela Fantastičnu polku Arthura Pryora i time je ovaj duo potvrdio iznimnu umjetničku suradnju i uvjerljivu interpretaciju glazbenog sadržaja od početka do kraja koncerta na zadovoljstvo srdačne i zahvalne porečke publike.

 

Zahvaljujemo mladim glazbenicima Mati i Marijanu Đuzelu što su darovali porečku publiku sjajnim koncertom i glazbenim doživljajem za pamćenje.

Posebno zahvaljujemo na pokroviteljstvu i podršci Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Gradu Poreču-Parenzo koji prepoznaju rad i uspjehe Umjetničke škole Poreč i važnost organizacije koncerata u Poreču kako bismo što više razvili i kvalitetom privukli publiku na kulturna događanja.

Uz srdačan pozdrav i s poštovanjem,

Ravnateljica: Sanjica Sara Radetić, mag.mus.

Podijeli ovu objavu: