David, Lucia, Erik i Arian pobijedili na 16. međunarodnom festivalu Dani harmonike

Harmonikaši Umjetničke škole Poreč osvojili I. nagrade i pobjedničke pehare

Harmonikaši Umjetničke škole Poreč David Pršurić, Lucia Janko, Erik Petrović i Arian Matić uspješno su sudjelovali na 16. Međunarodnom festivalu Dani harmonike koji se održao od 18. do 22.4.2024. godine u Bijeljini i Ugljeviku (BIH) te osvojili I. nagrade i pobjedničke pehare.

Festival u Ugljeviku prvi put je održan 2009. godine u organizaciji Osnovne muzičke škole ‘Kornelije Stanković’. Od tada se razvio u svjetsko natjecanje na koje dolazi preko 150 natjecatelja iz 15 zemalja od Kine, Rusije, Ukrajine do Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Italije, Danske, Švedske, Mađarske, Francuske, Rumunjske, Austrije, Bugarske i iz Hrvatske jedini predstavnici bili su učenici Umjetničke škole Poreč.

U sklopu festivala održavaju se koncerti, seminari, stručna predavanja i natjecanje solista, komornih sastava i orkestara koje ocjenjuje stručna komisija sastavljena od renomiranih glazbenih pedagoga i izvođača. Festival je ove godine ugostio vrhunske umjetnike i pedagoge, najeminentnija imena iz svijeta harmonike: Yurija Shishkina (Rusija), Mirca Patarinija (Italija), Miljana Bjeletića (Srbija), Nikolu Pekovića (Srbija), Draganu Mladenović (Srbija), Olgu Papp (Mađarska), Diana Stancheva (Bugarska), Predrag Milanković (Crna Gora), Herbert Scheibenreif (Austrija), Szergej Krickij (Mađarska/Ukrajina), Petar Gojković (Srbija/Francuska), Ivan Mladenović (Srbija), Melita Čičić (BIH), Darko Ružičić (BIH) i Slaviša Perić (BIH).

U vrlo jakoj konkurenciji porečki su harmonikaši ponovo zasjali te osvojili I. nagrade i pehare kao pobjednici kategorije.

Kvartet harmonika u sastavu učenika David Pršurić, Lucia Janko, Erik Petrović i Arian Matić u drugoj kategoriji komornih sastava svojim nastupom osvojili su I. nagradu i 1. mjesto.  Kvartet je pripremila ravnateljica Sanjica Sara Radetić i učitelja Romina Legović.

U trećoj kategoriji solista učenik David Pršurić iz klase  učitelja savjetnika Paola Peruška osvojio je I. nagradu i 1. mjesto te pobjednički pehar.

David Pršurić nastupio je na koncertu pobjednika festivala koji se održao u nedjelju 22.4.2024. godine u velikoj dvorani Centra za kulturu u Bijeljini sa najboljim solistima i zajedno s velikanom, umjetnikom na harmonici Yurijem Shishkinom. Nagradu je Davidu uz Shishkina uručio predsjednik IMC-UNESCO Svjetske konfederacije harmonikaša te Umjetnički ravnatelj i organizator Svjetskog natjecanja harmonikaša Coupe Mondiale in Osimo Mirco Patarini.

Velika zahvala dragim roditeljima koji su nam uvijek, tako i ovoga puta bili naša najveća pomoć i podrška. Ovakvi izvanredni i vrhunski uspjesi mogući su jedino uz neizmjernu podršku svih roditelja. Posebno zahvaljujemo na podršci učitelja i ravnatelja OŠ Finida i OŠ Kaštelir te na suradnji i razumijevanju prilikom ispitivanja tijekom intenzivnih priprema i povratka sa natjecanja. Nadamo su i ubuduće ovako uspješnoj i lijepoj suradnji za dobrobit naše djece i za njihov najbolji mogući razvoj i napredak. Velika je zadaća svih nas koji odgajamo i podučavamo djecu, kao i roditelja, prepoznati talent, a zatim njegovati i razvijati svako darovito dijete do njegovog punog potencijala.

Lucia Janko, David Pršurić, Erik Petrović i Arian Matić daroviti su, ali i izuzetno vrijedni učenici, odlikaši i u osnovnoj školi, izvrsni sportaši svestranih interesa i uspješni na raznim područjima u općoj osnovnoj školi. Pozitivan primjer i motivacija kako djeci tako i nama odraslima i naš najveći ponos!

Od srca čestitke i velike pohvale za učenike i za njihove učitelje Rominu Legović i Paola Peruška te predrage roditelje! Bravo i najljepše je pratiti napredak te pohvaliti marljivost i trud koji proizlazi iz ljubavi prema glazbi i velikog i predanog rada!

Podijeli ovu objavu: